A rendszergazda

Milyen számítógépeket vegyünk vállalkozásunkhoz

2023. január 23. 12:47 - F.Bian

Hardver (CPU, RAM, Tárhely)

Sokszor fordultak hozzám kérdéssel, hogy milyen számítógépeket vegyenek vállalkozásuknak, cégünknek. Rosszabb esteben hívtak, hogy már megvették a gépeket, de nem jól működik a rendszer..  Sokan beleesnek a hibába, hogy a főnöknek kell a legjobb, legerősebb számítógép. Ez általában nem így van, hiszen adatfeldolgozással, kép- videó feldolgozással, stb. nem ők szoktak foglalkozni. 

Ezért első lépésként nézzük meg mit kell tudni a hardverekről:
hardver.png

  • A CPU (Central Processing Unit) az egyik legfontosabb komponens a számítógépekben, mert ez irányítja a számítógép összes feladatának végrehajtását. (Ilyenkor jön, hogy a főnöknek min. i7-es kell...)
     
    • Intel Core i3: Az Intel Core i3 CPU-k alacsony árú és alacsony teljesítményű CPU-k, amelyek ideálisak a webböngészéshez, dokumentumkezeléshez és e-mailezéshez. Vállalati, céges környezetbe nem szoktam ajánlani, tipikusan otthoni felhasználásra alkalmas.
    • Intel Core i5: Az Intel Core i5 CPU-k közepes árú és közepes teljesítményű CPU-k, amelyek ideálisak a videószerkesztéshez, fotószerkesztéshez és játékokhoz.
    • Intel Core i7: Az Intel Core i7 CPU-k magas árú és magas teljesítményű CPU-k, amelyek ideálisak a nagy teljesítményű számítási feladatokhoz, mint például a 3D-s rendereléshez, a nagy adatmennyiségű feldolgozáshoz és a játékokhoz.
    • Intel Xeon: Az Intel Xeon CPU-k nagyon magas teljesítményű, professzionális szintű CPU-k, amelyeket általában munkaállomásokban és szerverekben használnak.
    • AMD Ryzen: Az AMD Ryzen CPU-k jó ár-érték arányú CPU-k, amelyek közel azonos teljesítményt nyújtanak, mint az Intel CPU-k, de általában alacsonyabb áron kaphatóak.

Általánosságban tehát elmondható, hogy egy munkagépnek elég az I5-ös ,  kép-, videószerkesztéshez, stb. kell csak az i7-es CPU. Xeon -t inkább szerverekbe szokták tenni, az AMD processzorokat én nem szoktam javasolni.

  • A RAM (Random Access Memory) az a komponens a számítógépben, amely lehetővé teszi a számítógép számára, hogy az adatokat és a programokat ideiglenesen tárolja. A RAM segítségével a számítógép gyorsabban dolgozik, mivel az operációs rendszer és a futtatott programok gyorsabban hozzáférnek az adatokhoz. 
    A RAM mérete határozza meg, hogy mennyi adatot tud a számítógép tárolni egyszerre. Minél nagyobb a RAM mérete, annál több programot tud a számítógép futtatni egyszerre, és annál gyorsabban tud dolgozni.

A jelenlegi szabványok szerint, a személyi számítógépek általában 4GB és 64GB között változnak, egy Windows -os számítógéphez ma már min. 8 de inkább 16 Gb. javasolt.

  • A háttértár a számítógépben található adattároló komponens, amelyen a számítógép összes adata tárolódik, beleértve a operációs rendszert, a programokat és a felhasználói adatokat. A háttértár két fő típusa az HDD (Hard Disk Drive) és az SSD (Solid State Drive).
    • HDD a hagyományos, meghajtó alapú adattároló, amelyen a adatok egy meghajtóban találhatóak, amely forgó lemezeken tárolódik. Az HDD-k nagyon jók az adatok tárolására, mivel nagyméretűek és általában olcsóbbak, mint az SSD-k. Azonban az HDD-k lassabbak, mint az SSD-k, és érzékenyebbek a fizikai sérülésekre.
    • SSD-k pedig az azok azdattárolók, amelyekben az adatok chip alapú memóriában tárolódnak. Az SSD-k gyorsabbak, mint az HDD-k, mivel nincs forgó részegység és az adatokat gyorsabban tudja elérni. Az SSD-k kisebbek, könnyebbek és ellenállóbbak a fizikai sérüléseknek, mint az HDD-k. Azonban az SSD-k általában drágábbak, mint az HDD-k és kisebb adattároló kapacitással rendelkeznek.


A tárhelyeknél két fontos dolgot szoktunk vizsgálni: : a méretet és a gyorsaságot! Ha igazán gyors munkaeszközt szeretnénk, akkor mindenképpen SSD-t kell választani. A nagy adatok tárolására pedig Szervert, NAS-t vagy egyéb megoldásokat kell használni ... (ezekről majd később)

 

F.Bian

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arendszergazda.blog.hu/api/trackback/id/tr6618032406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása